مشخصات برج میلاد
ارتفاع نهایی: 435 متر ( با در نظر گرفتن دکل)
کاربری: مخابراتی، تلویزیونی، هواشناسی، گردشگری
پاکار: به عمق 14 متر
مشخصات برج میلاد
ارتفاع نهایی: 435 متر ( با در نظر گرفتن دکل)
کاربری: مخابراتی، تلویزیونی، هواشناسی، گردشگری
پاکار: به عمق 14 متر
بدنه اصلی: 315 متر ، به شکل هشت وجهی،
دارای 6 آسانسور شیشه ای و یک راه پله اضطراری
سازه راس: 12 طبقه به مساحت کل 12898 متر مربع و شامل رستوران گردان، سکوی مشاهده، بخش های مخابرات و تلویزیون، تاسیسات، منطقه امن از آتش و نمایشگاه هنری. قطر این سازه حد اکثر 60 متر خواهد بود و بیشترین سطح زیر بنا را در بین برج های مخابراتی- تلویزیونی دارد.
بخش های جنبی: در کنار برج قرار دارند و شامل بخش های زیر هستند:
1. مرکز بین المللی همایش ها و جشنواره ها ؛
با یک سالن اصلی به ظرفیت 1500 نفر و
هشت سالن فرعی با ظرفیت های 60 تا 200 نفر
2 .هتل بین المللی 5 ستاره؛ در 18 طبقه و به مساحت 97 هزار متر مربع جهت پذیرایی از گردشگران و شرکت کنندگان در نشست های مرکز همایش ها
3. مرکز تجارت بین المللی و پارک ای.تی. ؛ شامل مرکز معاملات بازرگانی، سالن های نمایشگاهی، بخش رایانه و ارتباطات، بخش اداری و کتابخانه تخصصی
پی ریزی بزرگ ترین پاکار
برج میلاد روی تپه های نصر ساخته می شود. این تپه ها پس از بررسی 14 نقطه مشابه در تهران انتخاب شدند. دوری از گسل های اصلی و به اصطلاح درجه یک تهران، بافت زمین شناسی مناسب، دوری از آب های زیر زمینی و مزیت اتوبان های اطراف در این انتخاب موثر بوده است.
پس از انتخاب محل و بررسی های زمین شناسی، که با حفر چند چاه به عمق صد متر و نمونه برداری از لایه های مختلف خاک انجام شد، سطح رویی تپه صاف و پاک سازی شد. سپس گودالی به عمق 14 متر و به قطر نزدیک به 70 متر روی تپه حفر شد. به این ترتیب، همه چیز برای پی ریزی بزرگ ترین پاکار کشور آماده شد.
پاکار برج میلاد از دو بخش تشکیل شده است: الف) پی دایره ای؛دایره ای به قطر 66 متر و ضخامت 3 تا 5/4 متر از بتون مسلح ب) سازه انتقالی؛ نوعیهرم ناقص که شامل هسته مرکزی، دیواره های مایل و دیواره های مثلثی است. هسته مرکزی شامل یک هشت ضلعی به قطر 28 متر و تعدادی حفره است که جهت آسانسور، راه پله وتاسیسات استفاده می شود؛ دیوار های مایل ،که در واقع ریشه های برج هستند، بین4 /1تا 7/1 متر ضخامت دارند و دیواره های مثلثی که واسطه بین دیواره های مایل و هستهمرکزی هستند، 5/1 متر ضخامت دارند.
قالب لغزنده و شاغول لیزری
بدنه اصلی برج ،که سازه بالا و دکل آنتن روی آن قرار می گیرد، از چهار باله و دو هشت ضلعی تو در تو تشکیل شده است و چند دیواره ارتباط آنها را با یکدیگر برقرار می کنند. هشت ضلعی خارجی محل قرار گیری 6 آسانسور و یک راه پله اضطراری است . درون هشت ضلعی میانی در تراز 5/247 متری محلی برای نصب پایه دکل تعبیه شده است.
برای ساختن بدنه اصلی برج از روشی به نام قالب لغزنده استفاده می شود. این قالب ،که به شکل هندسی بدنه برج ساخته شده است، روی 48 جک هیدرولیک قرار دارد و به کمک آنها جا به جا می شود . ارتفاع قالب حدود یک متر است و در هر بار بتون ریزی حد اکثر 20 سانتی متر بالا برده می شود. از این رو، روزانه حدود 2 متر بر ارتفاع برج افزوده می شود.
دیواره های بدنه با شیب ملایمی به سمت بالا( هر متر حدود 21 میلی متر) کج می شوند به نحوی که قطر دایره محاطی در تراز پایه ، 28 متر و در تراز 233 متری ، 2/18 متر است. یعنی، قطر بدنه با افزایش ارتفاع کاهش می یابد. البته، قطر دیواره ها نیز از 6/1 به 4/0 متر کاهش می یابد. با وجود این قطر هسته مرکزی تا ارتفاع زیادی ثابت می مانند.
برای این که طی بتون ریزی و ساختن بدنه اصلی ، برج به چپ یا راست منحرف نشود، از شاغول لیزری استفاده می شود. این شاغول از دستگاه پخش پرتو لیزر و صفحه هدف تشکیل شده است. دستگاه پخش اشعه لیزر ،که در تراز پایه و درون هسته مرکزی کار گذاشته می شود، همیشه به صورت کاملا افقی خود را تراز می کند و پرتو های لیزر در خط مستقیم به سمت بالا آزاد می کند.
صفحه هدف روی قالب لغزنده نصب می شود و مانند صفحه هدف تیر اندازی است. اگر پرتو لیزری که دستگاه از تراز پایه آزاد می کند به نقطه مرکزی صفحه هدف برخورد کند، بدنه برج بدون کمترین انحراف به سمت بالا در حال ساختن است. در غیر این صورت، میزان انحراف به چپ یا راست مشخص می شود و قالب لغزنده به کمک جک ها به مسیر درست هدایت می شود. در واقع، قالب لغزنده مانند هر ماشین متحرک دیگر ، راننده ای دارد که از انحراف آن از مسیر درست جلوگیری می کند.
بزرگ ترین سبد دنیا
اصلی ترین بخش برج، ساختمان راس آن است و خدمات مورد انتظار از برج در آن متمرکز می شود. این ساختمان از تراز 5/247 تا ارتفاع 315 متری پیرامون بدنه اصلی و در 12 طبقه در حال ساختن است.
در محیط این ساختمان از تراز 4/254 تا 8/280 متری سبدی فلزی قرار می گیرد که شبکه های آن لوزی شکل و مثلثی است و نمای شیشه ای ساختمان بین آنها اجرا می شود . در نتیجه، چشم انداز زیبایی از داخل ساختمان به بیرون فراهم می شود به علاوه، از تراز 4/302 تا 25/313 گنبد دوار با نمای شیشه ای پیش بینی شده است که دید بسیار زیبایی به آسمان فراهم خواهد کرد و می توان از آن برای رصد ستارگان استفاده کرد.
سبد فلزی قطر سازه راسی را به حداکثر 60 متر رسانده و سازه را بزرگ ترین سازه راسی دنیا ساخته است. این سبد بزرگ باید با یکی از نیروهای عظیم طبیعت یعنی باد پنجه نرم کند. از این رو، برای بررسی رفتار سازه در برابر باد، ابتدا الگوی وزش باد در تهران بر اساس آمار هواشناسی پیش بینی شد. سپس مدل برج در تونل باد دانشگاه علم و صنعت قرار گرفت و رفتار آن بررسی شد. سپس مدل یک صدم برج برای بررسی نهایی از سوی مشاور خارجی برج در تونل باد دانشگاه انتاریوی کانادا مطالعه شد. پس از این برسی ها ، کارهای لازم برای مقاوم سازی سازه راسی پیش بینی و طراحی شد.
ایمن از آتش
اگر در یکی از روزهای نه چندان دور شنیدید که یکی از دوستانتان بهرستوران گردان برج میلاد رفته و در آتش سوزی ساختمان راسی به دام افتاده است، دراصل خبر شک کنید. نخست، بدنه ساختمان از مواد مقاوم به آتش پوشیده شده است که فرصتکافی را برای دور شدن افراد از محل حادثه فراهم می کتد. دوم، آسانسور های بسیارسریع ساختمان ( با سرعت 7 متر بر ثانیه) افراد را به پایین ترین طبقه ساختمان راسیکه اتاق ایمن از آتش در آن قرار دارد، می رسانند. این اتاق کاملا بتونی است ودستگاه تهویه قدرتمندی دارد و در برابر آتش محفوظ است. سوم، گروهی آتش نشان ماهرهمیشه در برج آماده خدمت هستند و ضمن هدایت کردن افراد به اتاق ایمن از آتش و درنهایت پایین برج، به مبارزه با آتش می پردازند.
ایمن از ترک
یکی از مشکلاتی که سازه های بتونی ممکن است با آن رو به رو شوند، ترک های ریزی است که با وجود تمام اقدامات پیش گیراننده ممکن است در آنهات به وجود آید. در صورتی که آب به این ترک ها نفوذ کند و یخ بزند، افزایش حجم آب، که پس از یخ زدن رخ می دهد، می تواند به سازه بتونی آسیب برساند.
در برج میلاد برای جلوگیری از این آسیب، مواد ویژه ای به بتون می افزایند که باعث می شود سوراخ های بسیار ریزی در بتون به وجود آید. حال اگر در چنین بتونی ترکی ایجاد شود و آب محصور در آن یخ بزند، فضای کافی برای افزایش حجم آب را سوراخ های ریز بتون فراهم می کنند. بنابر این بتون بیشتر ترک نمی خورد و سالم باقی می ماند.
.
Sponsored Links
باشگاه مهندسان ایران
Advertisement