نگاهی به تکنولوژی ساخت ساختمانهای متداول مسکونی در کشور
ایمنی در برابر زلزله و برنامه ریزی در این زمینه بسیار حائز اهمیت است و تقریب این مسؤولیت به نوعی بین همگان تقسیم می شود؛ لذا برای دستیابی به محیطی امن در برابر زلزله لازم است مردم به صورت فعال با کاربرد ضوابط و مقررات، سرمایه گذاری در راه مقاوم سازی و کسب آمادگیهای لازم همگام با برنامههای دولت حرکت کنند. در قسمت اول این نوشتار به بررسی علل عدم مقاومت ساختمانهای فولادی، روشهای ساخت و ساز و علل عقب بودن تکنولوژی ساخت در ایران پرداخته شد. در این شماره روشهای پیشنهادی جهت بهبود وضع موجود ارائه می گردند.
رفتار ساختمانهای اسکلت فلزی با اتصالات نیمه صلب در برابر زلزله
تحقیقات به عمل آمده درباره رفتار اتصالات صلب (اتصالات جوشی) در ساختمانهای اسکلت فلزی در زلزلههای اخیر (آمریکا و ژاپن) نشان داده اند که تعداد زیادی از این نوع ساختمانها به علت ضعف در اتصالات جوشی صدمات اساسی دیده اند. در نتیجه این رفتار، اخیراً استفاده از اتصالات نیمه صلب در ساختمانها مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته است. در این تحقیق، پنج مدل قاب دو طبقه (یک مدل قاب با اتصال صلب و چهار مدل قاب با اتصال نیمه صلب) تحت اثر نیروهای متناوب و دینامیکی (نگاشت ال سنترو) قرار داده شده اند و با استفاده از نتایج حاصله، رفتار لنگر چرخش زاویه ای در اتصال نیمه صلب مدل گردیده و با کاربرد برنامه کامپیوتری Adaptec قابهای دو تا شش طبقه تحت اثر نگاشتهای مختلف زلزله تحلیل دینامیکی غیرخطی شده و نتایج به دست آمده با هم مقایسه گردیده اند. در این مقاله، ابتدا روش آزمایش و نتایج تجربی به طور خلاصه آورده شده و سپس نتایج تحلیل دینامیکی مورد بررسی قرار گرفته است.
بازشناسی پیشامدهای لرزه ای با استفاده از طبقه بندی کننده فازی
در این مقاله روش جدیدی برای تفکیک زلزلههای طبیعی از انفجارات مصنوعی ارائه شده است. در این روش، ابتدا با انجام پیش پردازشهای لازم، شش ویژگی مطلوب از نگاشتهای موجود استخراج گردید ه اند. این ویژگیها عبارتند از: تراز ثابت، فرکانس کناری، شیب بر طیف تصحیح شدهء موج P n در فاصله حدود ْْ30، نسبت طیفی سیگنال به نوفه در فرکانسهای 1 و 2 هرتز و نسبت طیف P/P-Code در فرکانس 2 هرتز که به یک طبقه بندی کننده فازی اعمال شده اند. سپس، یک طبق بندی کنندهء فازی جدید طراحی گردیده و ویژگیهای مذکور جهت یادگیری و اجرا به آن اعمال گردیده اند. نهایتاً نتایج عملی حاصل از عملکرد جداکنندهء مزبور آورده شده و بر توانمندی زیاد آن در تشخیص زمینلرزه از انفجار تأکید گردیده است.