طرح نو
تولید بتن کامپوزیتی از ماسه و پلاستیک
جام جم آنلاین: بتون رایجترین مصالح صنعت ساختمان محسوب میشود و استفاده از بتون در ساخت پلها، راهها، سدها و تقریبا در تمامی سازهها روز به روز در حال افزایش است. بنابراین هم نیاز به داشتن فناوری برتر در این زمینه ضروری است و هم نیاز به بتونهای سبک با مطلوبترین خواص و بیشترین کارایی مهمترین کمبود در این حوزه به شمار میرود.
طرح نو
تولید بتون کامپوزیتی از ماسه و پلاستیک
جام جم آنلاین: بتون رایجترین مصالح صنعت ساختمان محسوب میشود و استفاده از بتون در ساخت پلها، راهها، سدها و تقریبا در تمامی سازهها روز به روز در حال افزایش است. بنابراین هم نیاز به داشتن فناوری برتر در این زمینه ضروری است و هم نیاز به بتونهای سبک با مطلوبترین خواص و بیشترین کارایی مهمترین کمبود در این حوزه به شمار میرود.
از سوی دیگر، در بیشتر کشورهای جهان از جمله ایران، انفجاری در زمینه تولید و مصرف مواد پلاستیکی مثل نایلونها و ظروف یکبار مصرف رخ داده و روز به روز در حال بیشتر شدن است، از اینرو، تولیداتی مثل کامپوزیت بتونی ماسه و پلاستیک که با حداقل هزینه ممکن و با هدف بهبود اکوسیستم توسط بازیافت بهینه مواد ضایعاتی صورت میگیرد، ارزشمندتر از گذشته نمود پیدا میکند.
بتون کامپوزیتی ماسه و پلاستیک تولید شده علاوه بر ساخت مصالح ساختمانی با مزایا و قابلیتهای ویژه به دلیل استفاده از پلاستیکهای ضایعاتی در ساخت آن، بسیار شاخص میشود.
اسماعیل صادقی مرشت، دانشآموخته دوره کارشناسی دانشکده مهندسی معدن و متالورژی و نفت دانشگاه صنعتی امیرکبیر بتازگی موفق به ساخت این کامپوزیت با این گستره مصرف شده است که گفتگویمان در این ارتباط را میخوانید.
بتون کامپوزیتی یعنی چه؟
بتون کامپوزیتی از 2 ماده اصلیماسه بادی و پلاستیکهای ضایعاتی مانند بطریهای نوشابه درست میشود که به دلیل وفور منابع مواد اولیه، هزینه تولید این نوع بتون از دیگر مواد ساختمانی به نسبت ویژگیهای آن، بسیار پایینتر خواهد بود.
از مراحل ساخت این بتون برایمان بگویید.
برای تولید نمونههای آزمایشگاهی این بتون، ابتدا نسبتهای وزنی مشخصی از 2 ماده اولیه انتخاب شده، سپس پلاستیک ضایعاتی در کوره تا دمایی نزدیک دمای خمیری شدن حرارت داده میشوند. پس از اینکه ماده خمیری با ویسکوزیته مشخص به دست آمد، ماسه بادی به آن اضافه میشود و با هم زدن، مخلوطی کاملا همگن به دست میآید. سپس افزودنی های مورد نیاز برای رسیدن به حداکثر کارآیی مانند بالا بردن مقاومت در برابر UV و ضداشتعال کردن ساختار و ... به مخلوط اضافه شده و مخلوط تحت فرآیند فشار مستقیم (پرس) قرار میگیرد.
مقاومت این بتون در چه حدی است؟
از آنجا که بسیاری از خواص بتون مانند وزن مخصوص، نفوذپذیری، تاحد دوام، مقاومت در برابر سایش و ضربه و مقاومت کششی تا حدی به مقاومت فشاری ارتباط پیدا میکنند، آزمایش مقاومت فشاری روی نمونهها صورت گرفت. نمونههای فوق از آنجا که باید در شرایط کارکرد دوام بیاورند، در دماهای مختلف از 20 درجه سانتیگراد تا دمای 80 درجه سانتیگراد تحت تست مقاومت فشاری قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان داد که مقاومت فشاری بتون تولید شده در نسبتهای وزنی کنترل شده در دمای 20 درجه سانتیگراد برابر 55 mpa ، در دمای 25 درجه سانتیگراد برابر56 mpa و در دمای 80 درجه سانتیگراد برابر85 mpa بوده است. با در نظر گرفتن این مطلب که مقاومت فشاری بتون های سیمانی رایج کمتر از20 mpa است که ارزشمندی این بتون را بسیار بیشتر میکند.
ویژگیهای شاخص آن چیست؟
ساختمان بتون بدست آمده متخلخل بوده ودرصد این تخلخل نیز به روشهای مختلف قابل تغییر است و این مساله پارامتر بسیار موثری است. زیرا تخلخل موجود در بتون باعث مقاوم شدن در برابر زلزله و عایق شدن در برابر صدا، گرما و سرما میشود. همچنین به دلیل یکپارچگی در نوع ساختمان بتون ، قطعه تولیدی از استحکام بالایی برخوردار شده و مقاومت بالایی نیز در برابر زلزله از خود نشان خواهد داد. البته زمان بسیار کمتری جهت تولید دیوارهای بتونی سبک پیشساخته یا قطعات دیگر لازم است.
این نوع بتون نسبت به سایر بتون ها از چه مزایایی برخوردار است؟
پرت مواد اولیه برای تولید این نوع بتون بسیار کمتر از بتون معمولی است. چون که تمام مراحل تولید در محل مشخصی صورت گرفته و برای تولید پروسهای طراحی شده است. همچنین بعد از طی عمر کاری بتون میتوان مجددا از آن به کمک گرما در تولید بتون جدیدتر استفاده کرد. البته رسیدن به حداکثر مقاومت فشاری در زمان 10 دقیقه است که در این زمان بتون کاملا خود را میگیرد که این مورد در مقایسه با بتونهای معمولی که در مدت زمان 28 روز تقریبا به حداکثر مقاومت فشاری خود میرسد، از این رو این ویژگی، بتون را دارای کاربردهایی با قابلیتهایی ویژه کرده است.
ارزش اقتصادی این بتون چقدر است؟
صرفهجویی اقتصادی و کاهش هزینه تولید بتون و کاهش نیروی انسانی،کاهش وزن مخصوص تا 6/1 کیلوگرم بر مترمکعب و کاهش بار مرده ساختمان، صرفهجویی در مصرف انرژی، عایق گرما، سرما و صدا، مقاوم در مقابل یخزدگی، سهولت در حملونقل قطعات پیشساخته، نصب و سریع و آسان، مقاوم کردن سازه در مقابل زلزله با کاهش وزن ساختمان از خصوصیات منحصر به فرد این بتون به شمار میرود.
از کاربردهای این ماده کامپوزیتی میتوانید نمونههایی را نام ببرید؟
از آن میتوان در دیوار و سقف پیشساخته، جدولهای کنار خیابان، کفپوش، مرمت آسفالت خیابان، ساخت لولههای بتونی و ... استفاده کرد.
نو آوری های ساختمان